Agile woordenlijst

Alles | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Er zijn 10 woorden in deze lijst die beginnen met de letter L.
Leadership Agility
Leadership Agility is een optelsom van flexibiliteit en aanpassingsvermogen en responsiviteit van leiderschapsstijlen. Zie het artikel: Wat is leadership agility?

Leading Change Model - Kotter
Leading Change Model van Kotter: cultuur van een organisatie kan je veranderen door urgentie te creëren, het aanstellen van leiders in verandering, het bouwen aan een visie, de visie effectief te communiceren, obstakels verwijderen, quick wins te realiseren, verder te bouwen en de verandering te borgen. Het model heeft inmiddels veel namen: Kotter’s 8 steps Leading Change, Kotter 8 step change model, 8 steps John Kotter, Kotter 8 steps, 8 fasen model Kotter, het 8 stappenplan van Kotter of simpelweg het Kotter Model. Zie het artikel: Leading Change Model van Kotter bestaat uit 8 stappen!

Lean Canvas
Het Lean Canvas van Ash Maurya is een sjabloon van een 1-pagina business plan, dat helpt om de belangrijkste aannames in jouw startup idee te analyseren en te toetsen. Zie het artikel: Wat is een Lean Canvas?

Lean Coffee
Lean Coffee is een faciliterende groepssessie. Met Lean Coffee breng je leren en samenwerking tot stand door het creëren van effectieve groepsdiscussies. Lean Coffee is een gestructureerde bijeenkomst zonder agenda. De deelnemers komen eerst bijeen en pas dan stelt men de agenda samen. Zie het artikel: Wat is Lean Coffee?

Lean Startup
Een organisatie die een product, dienst of bedrijfsmodel ontwikkelt dat een duurzame groei mogelijk maakt en dat de verspilling minimaliseert om dit te doen voordat de hulpbronnen opraken. Zie artikel: Wat is de Lean Startup methode?

Leerstijlen Kolb / Experiential Learning Model /ELM
De leerstijlen van Kolb is een cyclisch proces. Kolb kent vier leerfasen. Zijn uitgangspunt is dat alle vier de leerfasen moeten worden doorlopen. Met welke leerfase wordt gestart is van minder belang, maar hij benoemd een voorkeur van het hanteren van dezelfde volgorde. Kolb stelt dat het leerproces gemakkelijker wordt door alle vier de leerfasen te doorlopen. De vier leerstijlen zijn: Doener, Beschouwer, Denker en Beslisser. Zie het artikel: Wat zijn de leerstijlen van Kolb?

LeSS
LeSS is een agile framework voor het opschalen van agile ontwikkeling naar meerdere teams. LeSS is een afkorting van Large Scaled Scrum, een op Scrum gebaseerde Scalings framework. Zie het artikel: Wat is Less?

Liberating Stuctures
Liberating Structures zijn een set van 35 werkvormen, waarbij de participatie in een groepssessie door alle samenwerkende deelnemers mogelijk wordt gemaakt. Ongeacht de groepsgrootte kan iedereen  betrokken worden en controle hebben over de inhoud van een sessie. Zie het artikel: Wat zijn Liberating Structures?

Logische niveaus model
De logische niveaus is een analyse- en verandermodel dat inzicht geeft in de verschillende niveaus van communicatie, verandering en functioneren. Het model ‘logische niveaus’ bestaat uit 6 niveaus van denken, leren en veranderen. Zie het artikel: 6 logische niveaus van Bateson en Dilts

Lumina Spark
Lumina Spark is een persoonlijkheidsmodel gebaseerd op een combinatie van Big Five en Jung. Lumina Spark is bedacht door Stewart Desson. Zie het artikel: Wat is Lumina Spark?