Coaching Agile Teams

Coaching Agile Teams

In Agile, boek review by Peter

Leestijd: 4 min.

Waar moet je beginnen met een boek review over het boek Coaching Agile Teams. Dat is bijna een onmogelijke opgave. Laat ik beginnen met dat dit boek mij zo ontzettend vaak is aangeraden dat ik geen andere keuze heb dan er over te schrijven. Het is een boek dat je als Scrum Master, Agile Coach of Project Manager gewoon weg niet links kan laten liggen.

Hoe bekend is dit boek?

Er is bijna geen Agile opleider, Agile trainer of Agile Coach die dit boek niet gelezen heeft en/of er naar verwijst. Dat komt omdat de schrijfster, Lyssa Adkins, mensen in transitieprocessen echt begrijpt. Ze kon in 2008 tijdens de ‘Scrum Gathering’ als een van de eerste een brug slaan tussen de traditionele projectmanagement rollen en de benodigde Agile Coach vaardigheden.

Lyssa Adkins

Lyssa Adkins heeft een gids geschreven met adviezen voor iedereen die zich met Agile werken bezig houdt. Haar presentatie in 2008: ‘The road from Project Manager to Agile Coach’ was een instant hit. Lyssa werd (h)erkend als een klassiek getrainde Project Manager, maar haar benadering van de rol van een Agile Coach in een Agile organisatie was toen revolutionair.

Zij geeft aan dat er 3 niveaus van Agile Coaching zijn, deze zijn in een ander artikel beschreven.

Haar visie zie je inmiddels overal als ‘uitgangspunt’ terug. Ik durf te stellen dat vrijwel alle Agile Coaches haar naam kennen. Terug naar het boek Coaching Agile Teams.

Het boek: Coaching Agile Teams

Het is een omvangrijk boek, net over de 300 pagina’s! Het is zo omvattend dat het vrijwel onmogelijk is om alles in een keer op te nemen. Het is sinds 2010 voor veel Agile werkenden een belangrijk naslagwerk. En dat is eigenlijk best verbazingwekkend. Agile ontwikkelt zich namelijk nog steeds en er verschijnen met grote regelmaat nieuwe boeken, maar dit boek blijkt voor velen nog steeds het belangrijkste boek te zijn. Wellicht komt dit omdat de uitgangspunten in dit boek voor velen de fundering heeft gelegd voor een Agile carrière. Wat mij vooral intrigeerde was het feit dat vrijwel alle boekeigenaren het boek niet willen uitlenen.

Ik heb dit boek in 1 weekend uitgelezen, maar ik geef daarbij direct aan dat je daarmee slechts een eerste indruk van het boek hebt. De kracht zit in de zelfreflectie, het overzien van alle benodigde vaardigheden en het daarna in de praktijk toepassen. Daarvoor zal je delen regelmatig na willen lezen. Dat is dus ook de reden waarom anderen het boek niet willen uitlenen! Het is inderdaad een belangrijk naslagwerk wat je niet graag uitleent. Zie het boek Coaching Agile Teams maar als reisgids voor jouw persoonlijke Agile reis.

Wil je bepaalde aspecten eerst wilt laten indalen of wil je wat je gelezen hebt direct in de praktijk toepassen. Er is ruim voldoende inspiratie om er mee aan de slag te gaan. Het ligt aan jouw leerstijl waar je de voorkeur aan geeft.

Samenvatting

Het boek Coaching Agile Teams bestaat uit 3 delen.

Deel 1: It starts with you

In dit deel is de stelling: It Starts with You. Dat wordt verder uitgebouwd met of en hoe je een goede coach wordt, waarom je high performance moet nastreven, dat je jezelf moet ontwikkelen en je ‘eigen meester’ bent, dat je altijd aan jezelf moet werken en dat je stijl moet mee veranderen overeenkomstig de benodigde ontwikkeling van het team en/of organisatie.

Wat er echt toe doet is dat dit hoofdstuk je vraagt om jezelf open te stellen voor de vraag wat er nodig is om een goede coach te worden. In dit deel leer je veel over jezelf.

Deel 2: Helping the team Get More for Themselves

Hier worden de zes rollen van een Agile Coach uitgediept. De rollen zijn: Coach-Mentor, Facilitator, Teacher, Problem Solver, Conflict Navigator en Collaboration Conductor.

Hier lees je hoe diep en hoe breed Agile Coaching is. Van simpel het aanleren hoe iets werkt tot en met het oplossen van high level conflicten in een team. Overigens lees je in dit deel ook wat er gebeurt als je in een (favoriete) stijl blijft hangen, terwijl een andere stijl effectiever zou zijn geweest.

Deel 3: Getting More for Yourself

In dit deel gaat het erom dat je je beseft dat je zeker fouten gaat maken! Dat is ook het mooie aan Agile werken. Je mag fouten maken, als je er maar van leert. Lyssa verhaalt feitelijk de mooie agile reis die je kunt gaan maken.

In het laatste subhoofdstuk ‘It’s Your Journey’ lees je dat je veel ervaring op doet richting jouw eindbestemming. Spoiler alert! Daar kom je natuurlijk nooit, want:

Agile heeft geen eindbestemming.

Conclusie

Het is overduidelijk dat de schrijfster zeer ervaren is in Agile coachen. Puttend uit haar eigen brede ervaring beschrijft ze op een prettige manier de brede rol van een Agile Coach. Daardoor wordt het opnemen van de boodschap een stuk eenvoudiger.

De breedte, diepte en omvang van het speelveld zou je kunnen afschrikken. Temeer omdat Agile Coachen een hobbelige weg is waar je de nodige blauwe plekken gaat oplopen en dit wordt je haarfijn uitgelegd. Het is wat erbij hoort. Fouten maken en daarvan leren is namelijk inherent verbonden aan Agile werken. Het interessante is dat de reis die je gaat maken een echte ontdekkingsreis is, je zult langs afgronden lopen, mooie vergezichten hebben en als het goed is ‘ook in je hangmat’ liggen.

Verwacht echter geen blauwdruk met ‘101 oplossingen’. Coaching Agile Teams is een praktisch boek met veel goede tips, oefeningen en te ondernemen acties. Overigens gaat het niet alleen over Agile teams, gelukkig is er voldoende aandacht voor veel aspecten van een Agile organisatie.

Is het voor iedereen een goed boek? Ja!

Echter, de inhoud van dit boek past bij je karakter of niet.

Past de inhoud bij je? Dan weet ik waar dit boek terecht komt! In jouw tas, op de bank, nachtkastje, boekenplank etc. Kortom, dichtbij en beschikbaar als naslagwerk en leen je het vermoedelijk (net als ik) niet uit.

Ben je een echte control freak of hardcore (project)manager, dan lees je hier dat Agile Coaching niet voor jou is weggelegd. Vermoedelijk lees je dit boek dan ook niet uit. Wees blij! Ook dan is het voor jou een goed boek geweest. Je bespaart je heel veel tijd en weet je dat er voor jou een andere reis is! Troost je met de gedachte dat jouw boek op Marktplaats snel verkocht zal worden.

Meer boek reviews lezen?