Fun Retrospectives – boek review

In Agile, boek review, Intermediate by Peter

Leestijd: 2 min.

Een boek review van Fun Retrospectives is het beschrijven van een soort basisboek met tientallen Retrospective voorbeelden. Het is geschreven door Paulo Caroli en Taina Caetano.

Boek fun retrospectives

De ondertiteling is: Activities and ideas for making Agile Retrospectives more engaging. Dit 124 pagina tellend boek staat er vol mee: Retrospectives.

Na een korte introductie waar het principe van een Retrospective wordt uitgelegd barst het letterlijk van de concrete voorbeelden.

De beschikbare onderwerpen:

In het boek Fun Retrospectives staan bijna 100 onderwerpen:

  • Energizers: 13 onderwerpen
  • Checkins: 7 voorbeelden
  • Building Teams: 17 mogelijkheden
  • Retrospectives – 30x terugkijken
  • Futurespectives – 14 x vooruitkijken
  • Filtering: 8 onderwerpen
  • Check-outs: 8 varianten.

Kortom, veel aanbod.

De inhoud

Veel van de inhoud van het boek Fun Retrospectives vind je inmiddels terug op het web in allerlei vormen. Het is namelijk een praktische verzameling van veel retro onderwerpen. Toegepast in de praktijk en daaropvolgend beschreven door ervaren coaches. De onderwerpen zijn zoals bovenstaand gerubriceerd en het moet wel heel raar lopen als je geen één van de onderwerpen kan gebruiken.

Wat ik persoonlijk grappig vind is dat ik na één keer lezen niet zo onder de indruk was, maar inmiddels meerdere aangedragen retro onderwerpen heb toegepast. Af en toe blader ik het boek door. Gebruik een onderwerp als basismateriaal, denk ik na over de mogelijkheden en bedenk ik een coach toepassing voor mijn teams in een aangepast of nieuw jasje.

En dat is het boek Fun Retrospectives! Snel en efficiënt vindt je een mogelijk onderwerp. Je kiest het onderwerp met de hoogste impact voor jouw team en just go for it. Je team zal er blij mee zijn. Het boek bied voldoende inzichten die je mee kan nemen naar de eerstkomende retro. Vind je altijd je onderwerp in dit boek? Nee, absoluut niet. Dat kan ook niet.

Vormgeving

Daar kan ik kort over zijn. Het ziet eruit alsof voorbeelden achter elkaar zijn geplakt, gebundeld en dan noem je het een boek: Fun Retrospectives.

Conclusie

Handig boek om erbij te hebben, inhoud ziet er echter niet zo verzorgd uit. De gekozen voorbeelden zijn toepasbaar en soms een interessante mogelijkheid om snel een retro te bouwen.

Ik blader het boek af en toe door en tref dan regelmatig een onderwerp, die mij eerder als retro niet zo aantrok en nu toevallig precies past in de teamsituatie.

Kortom, niet naar de winkel rennen om direct te kopen. Kom je het echter een keer tegen voor een leuk prijsje neem het dan mee.

Andere boekreviews lezen?