Scrum Value: Respect

In Advanced, Scrum by PeterLeave a Comment

Leestijd: 2 min.

De Scrum Values zijn: Commitment, Courage, Openness, Focus en Respect. In dit artikel bespreek ik de Scrum Value: Respect. Wat is het, welke kenmerken heeft het en wat is de impact van respect op een scrum omgeving.

Voor een totaal overzicht van de Scrum Values en hoe deze met elkaar verbonden zijn verwijs ik je naar Scrum Values: wat heb ik er aan?

Wat is Respect niet?

Denk niet dat je een held bent als jij je als een held gedraagt, of het meeste lef hebt, meent succesvol te zijn  in dingen die je helemaal alleen doet etc.

Je bent een teamlid, gezamenlijk bereik je doelen. Dat doe je echt niet alleen! Dus gedraag je dan ook niet als een held.

Wat is Respect!

De Scrum value: Respect is bovenal dat je andere mensen respecteert zoals ze zijn! Mensen met verschillende achtergronden, diversiteit, meningen, vaardigheden, expertise en inzichten.

Persoonlijk zie ik dit als allerbelangrijkste, waardeer het anders zijn van de mensen in jouw team. Het is toch vreselijk als het team bestaat uit 8 klonen van ‘jezelf’. Als je dit wel erg op prijs zou stellen, dan is het raadzaam om in je verdere carri├Ęre niet aan een Scrum Team deel te nemen ­čÖé

Onderstaand de kenmerken van Respect:

  • Help mensen om dingen te leren waar je goed in bent. Beoordeel anderen niet op dingen waar ze niet goed in zijn.
  • Toon respect voor mensen, ervaringen en persoonlijke achtergrond.
  • Respecteer diversiteit (dat maakt ons sterker)
  • Verschillenden meningen omarm je en respecteer je ( je leert ervan).
  • Toon respect voor klanten die van mening veranderen.
  • Werk aan waardevolle zaken, toon respect door niet te werken aan zaken die toch niet gewaardeerd of ge├»mplementeerd worden en/of de kosten onnodig verhogen.
  • Toon respect voor gebruikers door hun problemen op te lossen.
  • Respecteer je omgeving door niet als ‘einzelganger’ te handelen.

Tot slot

Alle betrokkenen respecteren het Scrum Framework en respecteren de verantwoordelijkheden en toerekenbaarheid horend bij de diverse Scrum Rollen.

Leave a Comment