Scrum value openness

Scrum Value: Openness

In Advanced, Scrum by Peter

Leestijd: < 1 min.

De Scrum Values zijn: Commitment, Courage, Openness, Focus en Respect. In dit artikel bespreek ik de Scrum Value: Openess. Wat betekent Openness (openheid), welke kenmerken heeft het en wat is de impact van openheid in een scrum omgeving. 

Voor een totaal overzicht van de Scrum Values en hoe deze met elkaar verbonden zijn verwijs ik je naar Scrum Values: wat heb ik er aan?

Wat is Openness – Openheid niet?

Nou dat spreekt voor zich, toch? Iedereen van alles vertellen over jouw werk is heel erg open, maar dat is het dus echt geen openess of openheid volgens Scrum.

Dit is Openness – Openheid!

De Scrum Value: Openess – openheid is bovenal dat je transparant, eerlijk en open bent over het werk, voortgang, leermomenten en problemen.

Mensen met verschillende achtergronden willen namelijk graag weten hoe zaken ervoor staan. Vooral omdat anderen en/of mede teamleden redelijke inschattingen moeten kunnen maken

Onderstaand de kenmerken van Openness – Openheid:

  • Wees open naar mensen, sta open naar mensen en voor het samenwerken met andere mensen. Mensen zijn geen robots of ‘resources’ of vervangbare machines. Ontwikkeling komt namelijk pas echt tot stand door mensenwerk.
  • Sta open voor samenwerking met andere disciplines en/of mensen met andere vaardigheden.
  • Werk samen met Stakeholders en de omgeving, sta hiervoor open.
  • Feedback delen en leren van anderen!
  • Sta open voor constante verandering. Onverwachte, onvoorspelbare dingen gebeuren nu eenmaal.

Takeaway

Empirisme van Scrum vereist transparantie, openheid en eerlijkheid. Dat is niet altijd vanzelfsprekend in ‘onveilige’ organisaties. Toch zal daar blijvend naar gestreefd dienen te worden.