How to Win Friends en Influence People - Dale Carnegie - Cover

30 manieren om vrienden te krijgen en mensen te beïnvloeden

In Agile, boek review by Peter

Leestijd: 5 min.

Dale Carnegie schreef in zijn boek:’ How to Win Friends and Influence People’, hoe je goed omgaat met anderen. In dit artikel staan zijn 30 manieren om vrienden te krijgen en mensen te beïnvloeden

Carnegie brengt eenvoudige principes, waardoor je andere mensen beter begrijpt. Hoe je meer vrienden kunt maken en hoe je mensen kunt overtuigen.

How to Win Friends en Influence People - Dale Carnegie - Cover

Je kunt zijn inzichten in agile werken goed gebruiken. In het Nederlands is de titel: ‘Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloed’. Het bijzondere is echter dat het boek al bijna 90 jaar bestaat en nog steeds verkrijgbaar is.

Het is wellicht een vreemd idee om ruim 80 jaar na de eerste verschijning dit boek alsnog te lezen, maar dit boek helpt (beginnende) managers om stappen in hun denkproces te maken. Je verwacht dat een boek dat al zo lang bestaat allemaal open deuren bevat, maar dat blijkt in de praktijk alsnog een uitdaging.

Ook voor teamleden is het boek interessant. Maar daar is wellicht lef voor nodig. Want het is een boek dat verschenen is veelal ver voordat hun ouders geboren zijn. So What! Het gaat over menselijk gedrag en dat verandert blijkbaar minder snel dan men soms denkt. Veel belangrijker is dat de verstrekte adviezen nog steeds mensen vooruit helpt.

Regelmatig zal je in onderstaande alinea’s iets lezen wat je herkent uit recentere management technieken, – modellen of -frameworks. Het boek van Dale Carnegie is verschenen in de jaren 30 van de vorige eeuw, bepaal zelf maar of latere goeroes hierdoor bepaalde ideeën hebben opgedaan.

Management samenvatting

Het boek ‘How to Win Friends and Influence People’ staat vol met adviezen. De inzichten worden hierin uitgebreid beschreven, in dit artikel een samenvatting van alle tips en inzichten. Het boek bestaat uit meerdere grote onderwerpen. De kernprincipes van elk onderwerp worden hieronder toegelicht.

Onderwerpen

 • 3 fundamentele technieken in de omgang met mensen,
 • 6 manieren om mensen zoals jij te maken,
 • 12 manieren om mensen te winnen voor jouw manier van denken,
 • 9 manieren om een leider te zijn.

3 fundamentele technieken in de omgang met mensen!

De drie fundamentele technieken in de omgang met mensen zie je terug in veel andere methodieken. Het geeft advies over 3 belangrijke menselijke eigenschappen die, mits juist benaderd, een wereld van verschil kunnen maken.

Bekritiseer, veroordeel of klaag niet.

‘Sukkel, jij hebt een fout gemaakt!’

Dat komt niet echt lekker bij je binnen. Vooral niet als je eerst vernederd of bekritiseerd wordt. Een fout dan nog toegeven vinden de meeste mensen niet fijn. De meeste mensen zullen defensief reageren en de kritiek niet accepteren.

Het eerste advies is dus heel simpel: bekritiseer niet, veroordeel niet en klaag niet. Het helpt je niet verder, het resulteert nooit in het gewenste gedrag.

Geef eerlijke en oprechte waardering.

Waardering willen we allemaal. Kijk maar naar onze huidige feedback technieken. Een oprechte waardering doet iedereen groeien en helpt mensen verder om het beste naar boven te halen.

Doe het wel eerlijk en oprecht maar ook betekenis- en liefdevol. Je weet dat vleien averechts kan werken. 

Woede in de ander en een gretig verlangen.

Dat is een cryptische omschrijving van Cardigan, bedoelt wordt dat je jouw eigen perspectief moet loslaten om dingen van een andere kant te bezien.

Als je iets wilt van een ander, zal je hun wensen willen combineren met jouw verlangens. Dit zou kunnen leiden tot ‘gretige’ samenwerking, omdat de doelen voor allen belangrijk zijn.

6 manieren om mensen zoals jij te maken!

De volgende 6 manieren gaan over mensen zoals jij te maken, het volgende onderdeel in de 30 manieren om vrienden te krijgen en mensen te beïnvloeden.

Het is best wel een typische beschrijving uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Mensen zoals jij te maken… Laten we een mogelijke filosofische discussie hierover maar achterwege houden.

Een van de problemen met elke discussie over beïnvloeding is dat het manipulatief kan klinken. Het is belangrijk dat je invloed kunt uitoefenen, maar het is nog belangrijker om daarbij professioneel en ethisch te handelen.

De volgende 6 manieren geven je inzicht:

 1. Word oprecht geïnteresseerd in andere mensen.
 2. Glimlach.
 3. Vergeet niet dat de naam van een persoon voor die persoon het liefste en belangrijkste geluid is in elke taal.
 4. Wees een goede luisteraar, moedig anderen aan om over zichzelf te praten.
 5. Praat in termen van de belangen van de ander.
 6. Laat de andere persoon zich belangrijk voelen en doe het oprecht.

Van bovenstaande zes manieren is wellicht het belangrijkste dat jij niet de belangrijkste persoon bent, maar dat de ander dit is.

Wil je van anderen iets of samen iets bereiken, dan is het advies om de ander te laten praten en jij de rol van goede luisteraar neemt, als je spreekt doe dit dan vanuit verbinding maken en niet vanuit jouw belangen.

12 manieren om mensen te winnen voor jouw manier van denken!

Jij bent uniek, maar dat is de ander ook. Als jij een een bepaalde manier denkt, bijvoorbeeld over milieu, dan zou je graag willen dat anderen jouw gedachtegang gaat volgen en idealiter gaat overnemen. Om dat te bereiken heeft Carnigan 12 manieren beschreven.

 1. De enige manier om het beste van een argument te krijgen is om het te vermijden. Vechten leidt tot 2 verliezers, je werkt niet (meer) samen, je deelt niet en je krijgt nooit genoeg.
 2. Toon respect voor de mening van de ander. Zeg nooit, ‘Je hebt het mis’.
 3. Als je het mis hebt, geef het dan snel en nadrukkelijk toe.
 4. Begin op een vriendelijke manier.
 5. Laat de andere persoon een groot deel van het praatwerk doen, geef ze de ruimte om zelf over het idee te praten.
 6. Begin met vragen waarop de ander ja zal antwoorden. Een voorbeeld hiervan is: begin met de overeenkomsten i.p.v. de verschillen.
 7. Laat de ander voelen dat het idee van hem of haar is.
 8. Probeer de dingen eerlijk te zien vanuit het oogpunt van de ander.
 9. Wees sympathiek met de ideeën en verlangens van de ander.
 10. Doe een beroep op de nobelere motieven.
 11. Dramatiseer jouw ideeën. Schets of beschrijf de mogelijkheden. Maak het levendig, interessant en breng het met de nodige drama.
 12. Geef anderen een uitdaging, die men graag wil aangaan. Geef anderen mogelijkheden om hun waarde te tonen.

9 manieren om een leider te zijn!

De volgende 9 manieren van Cardigan ‘om vrienden te krijgen en mensen te beïnvloeden’ gaan over hoe je mensen kunt veranderen, zonder dat ze een aanstoot nemen of wrok koesteren. De 9 manieren om een leider te zijn:

 1. Begin met lof en eerlijke waardering. Mensen lopen harder als ze gewaardeerd worden en/of geprezen worden.
 2. Vestig op een indirecte wijze de aandacht op de fouten van de mensen, neem mensen apart.
 3. Praat over je eigen fouten voordat je de ander bekritiseert.
 4. Vragen stellen in plaats van directe orders te geven.
 5. Laat de andere persoon zijn gezicht redden.
 6. Prijs de geringste verbetering en prijs elke verbetering. Wees ‘hartelijk in je goedkeuring en royaal in jouw lofprijzing’.
 7. Geef de andere persoon een goede reputatie om na te leven. Wie wil er nu niet een goede reputatie hebben en in stand houden? Met kracht en vertrouwen werken aan ‘nog beter’ worden.
 8. Gebruik aanmoediging. Laat ‘DE fout’ gemakkelijk te corrigeren lijken.
 9. Maak de ander gelukkig met wat je voorstelt. Mensen zullen meestal goed reageren als ze het voorgestelde gedrag willen doen.

In het artikel: Leiding geven zonder bevelen herken je een aantal van bovenstaande 9 manieren.

Conclusie

In dit artikel heb je 30 manieren om vrienden te krijgen en mensen te beïnvloeden kunnen lezen. Heb je iets gelezen waarvan je denkt, dat is flauwekul? Vermoedelijk niet, want wat er in voorgaande alinea’s staat is universeel.

Reeds in 1936 werden door Cardigan een aantal mogelijkheden aangegeven om te gebruiken. Het belangrijkste was echter het advies om uit je gewoonten te stappen en nieuwe gedachten, nieuwe visies en nieuwe ambities te omarmen.

Toch zal je vermoedelijk bij een aantal zaken in bovenstaande alinea afvragen of dat wel bij jou past. Wat je dan vermoedelijk voelt is dat het gestelde niet volledig aansluit bij jouw eigen achtergrond, cultuur, of passend in dit tijdbestek. Zo kunnen bijvoorbeeld een aantal van bovenstaande adviezen niet volledig aansluiten bij de gebruikelijke directheid in Nederland (voor anderen botheid) en daardoor wellicht vreemd overkomen. Aan de andere kant kan je bepaalde zaken te soft vinden.

In het artikel The Culture Map van Erin Meyer kan je lezen welke invloed cultuurverschillen hebben.