Vraagteken Professionaliteit

Hoe herken je professionaliteit?

In Advanced, Scrum by PeterLeave a Comment

Leestijd: 2 min.

Wanneer werk je binnen Scrum op een professionele wijze? In dit artikel beschrijf ik waar je professionaliteit aan herkent. Een professioneel Scrum Team bestaat uit de volgende rollen: Development Team, Product Owner en Scrum Master. Ik heb in eerdere artikelen verantwoordelijkheden, werkzaamheden en aandachtspunten per rol besproken. Zie: Scrum Master, Product Owner en Development Team.

Hoe herken en bepaal je nu professionaliteit? Als eerste adviseer ik je naar het gehele team te kijken, daarna naar de onderliggende rollen. Waarom eerst het team? Omdat je met een helikopterview meer waarneemt dan direct in te zoomen op de onderdelen. Daarom bespreek ik eerst het team in zijn geheel, daarna de specifieke rollen.

Een professioneel Scrum Team

Een professioneel Scrum Team is een team dat samenwerkt en uitstekend presteert. Zij plannen hun eigen werk en organiseren zelf de oplevering van een mogelijk op te leveren increment aan het einde van elke Sprint. Het Scrum Team werkt samen om problemen en issues te boven komen en/of op te lossen. Teamleden zorgen en letten goed op voor elkaar. Zij communiceren frequent en effectief. Het belangrijkste is dat zij gebruikmaken van empirisme, de peiler van Scrum, door regelmatig hun werk te inspecteren, te adopteren en transparant zijn in continue verbeteringen doorvoeren aan ‘hoe ze dingen doen’.

Development Team

Een professioneel Scrum Development Team heeft een nauwe band en een op samenwerking gerichte attitude met de Product Owner. Zij hanteren effectieve technische praktijken en gebruiken engineering standaarden en verbeteren deze op regelmatige basis. Het team draagt er zorg voor dat er kwaliteitswerk wordt opgeleverd en dit gebeurt door een DoD ‘Definition Of Done’ te hanteren. Het Development Team organiseert zichzelf en plant en coördineert   zijn eigen werk. Ze zijn gemotiveerd en hebben focus (op het doel)Ze zijn cross- functioneel en beschikken over passende vaardigheden, zodat ze autonoom elke sprint een ‘increment’ opleveren.

Product Owner

Een professioneel Scrum Team heeft een Product Owner die samenwerkt met het Development Team. De Product Owner heeft een duidelijke en sterke visie voor het product en communiceert effectief wat gewenst/nodig is door een goed uitgeschreven (refined), geordend, transparant en duidelijke Product Backlog. De Product Owner draagt er zorg voor dat de items bovenaan de Product Backlog de hoogste waarde hebben en werkt met het Development Team om er voor zorg te dragen dat deze items effectief opgeleverd worden.

Scrum Master

Een professioneel Scrum Team heeft een Scrum Master die handelt als een ‘servant leader’ door het coachen van het Scrum Team gericht op verbeteren van ‘wat gemaakt wordt, hoe ze het maken en helpt met het oplossen van alle uitdagingen die het team tegenkomt. De Scrum Master draagt er zorg voor dat de Scrum roles, events, artifacts en toppings juist worden toegepast en gaat door met het ontwikkelen van het Scrum Team, zodat zij een volledig professioneel, samenwerkend, zelf organiserend en hoog productief team zijn.

Vraag?

Waar sta jij in jouw ontwikkeling? Waar kan jij jezelf verbeteren? Wat kan jij bijdragen aan eventuele verbeteringen?

Leave a Comment