12 agile principes

Oefenen met de 12 principes van het Agile Manifest

In Agile, Intermediate by Peter

Leestijd: 2 min.

Wie kent de principes van het Agile Manifest en de 12 onderliggende principes nou niet? Nou, dat is best nog wel een eye-opener! Ik heb een interessante oefening met de 12 principes. Samen oefenen met het team! Vanzelfsprekend zijn de 12 principes toegevoegd in dit artikel, maar het gaat om de oefening.

Tip: De 12 Agile principes oefenen?

Een leuke groepsopdracht doen? Bespreek de 12 Agile principes (nog) eens met elkaar.

Het is het interessant om de Agile principes te verkennen met alle betrokkenen! In tegenstelling tot wat men vaak denkt is het niet vanzelfsprekend dat de Agile principes hetzelfde doorleefd worden. Staan de neuzen dezelfde kant op? Kent men de principes? Welke betekenis wordt er aan gegeven? Je kan het bijvoorbeeld gebruiken bij het starten van een Agile traject met een nieuw team, maar wellicht ook handig om in te zetten als je bepaalde signalen uit de groep opvangt.

Je begrijpt dat deze oefening gaat om de team activiteit. Samen de Agile principes bespreken is een prima methode om op te starten en zaken die op de (achtergrond) spelen op een ontspannen manier in te steken. Vanzelfsprekend heb je als Agile Coach of Scrum Master je eigen specifieke redenen, Terugvallen op de principes van Agile werken is echter een optie die in een aantal specifieke cases een goede insteek is.

Opzet oefening

  • De eerste stap: maak groepen. Maak de groepen niet te groot, bij voorkeur creëer je ruimte om te discussiëren in kleinere subgroepen.
  • De tweede stap: deel onderstaande 12 Agile principes, 1 blaadje per groep.
  • Derde stap: in kleine groepen aan de slag om samen de centrale vraag beantwoorden.
  • Stap 4: laat de subgroepen binnen een vooraf afgesproken tijd de uitkomsten presenteren.
  • De vijfde stap: Vat deze samen en deel de discussies.
  • Last but not least: Er kunnen aandachtspunten naar voren komen die niet direct in deze sessie afgerond kunnen worden, dus later opvolgen.

Centrale vraag:

Welke toepassingen zijn het minst & welke het meest van toepassing in jullie team en/of organisatie?Vanzelfsprekend maak je voor de presentatie gebruik van post-its, whiteboards en andere hulpmiddelen die tot je beschikking staan.

De 12 principes van het Agile Manifest

De 12 Principes voor het gemak hieronder in een plaatje. Voor de bron van de principes [klik]