Ikigai - flow

Wat is jouw Ikigai? Bepaal jouw doel in het leven!

In Agile, Basics by Peter

Leestijd: 9 min.

Ikigai is een Japans gedachtegoed waarbij het gaat om het hebben, of vinden van je eigen doel in het leven. Ikigia staat voor: de reden van je bestaan of de reden waarom je uit je bed komt of datgene waar je gelukkig van wordt.

Jouw ‘Ikigai’ is het kruispunt van een aantal aspecten uit je leven die samenkomen, namelijk datgene waar je van houdt, wat je goed kan, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald wordt. Denk niet dat Ikigai je financieel rijk gaat maken, Ikigai kan je gelukkiger maken. Voor velen is dat echte rijkdom.

Ikigai is dus het is het kruispunt van je passie, je missie, je beroep en je roeping. De basis voor het vinden van je Ikigai is meestal een uitgebreide zoektocht naar jezelf.

Als je even stil zit, stil bent en denkt, is ikigai het eerste wat in je opkomt. Het is het ding of het zijn de dingen, die je graag zou doen als je meer tijd en geld hebt. Wat fascineert jou? Het Ikigai model is goed toepasbaar voor je persoonlijke groei, loopbaan en leiderschapsontwikkeling.

Onderzoek

Om Ikigai een wetenschappelijke basis te geven zijn duizenden respondenten tussen 40 en 79 jaar zijn in 1994 ondervraagd of ze Ikigai in hun leven hadden. Het onderzoek is verricht door de Tohoku University in Japan.

In deze studie over een periode van 7 jaar werd duidelijk dat, bij het hebben van Ikigai, er een meetbaar verband was met lagere stressniveaus en een betere zelfwaardering van de gezondheid.

Dit artikel richt zich op Ikigai, vanuit het agile gedachtegoed het creëren van heelheid.

Wat betekent Ikigai?

Ikigai is jouw reden waarom jij ’s ochtends opstaat, toch?

Maar wat is nu precies ‘ikigai’? Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep of vak samenkomen. Ook wel de onderdelen van Ikigai genoemd. Ikigai’ betekent het volgende:

  • Je doet waar je van houdt.
  • Waar je goed in bent.
  • Wat de wereld nodig heeft.
  • Waar je voor betaald wordt/kan worden.

De onderdelen van Ikigai die je door het uitzoeken van deze zaken vindt zijn: roeping, beroep, missie, passie. Daar waar de vier cirkels overlappen, vind je je ‘Ikigai’. én is het punt waar je het gelukkigst van wordt.

Wat betekent Ikigai voor jou?

Het vinden van jouw Ikigai een persoonlijke zoektocht. Doe jij al op je werk het werk wat bij je past? Waar je echt gelukkig van wordt? Of denk je, waar ben ik mee bezig?

De realiteit is dat veel mensen werken om rekeningen te kunnen betalen. Elke dag opnieuw maak je in je werk keuzes om de organisatiedoelen te realiseren. Maar welke doelen streef jij persoonlijk na? Wat is jouw doel of purpose?

Denk niet dat je de enige bent die niet precies weet waar je gelukkig van wordt. Er zijn meerdere generaties die zoveel keuzemogelijkheden hebben dat er sprake is van keuzestress. Alles lijkt maakbaar, maar een verkeerde keuze lijkt consequenties te hebben. Het gevolg is dat mogelijk geen keuzes worden gemaakt. Toch is jouw werk de grootste tijdsverslinder in jouw actieve leven.

Wat men zich beperkt realiseert is dat iedereen zichzelf dagelijks ontwikkelt. Elke dag leer je en zelfs zonder het maken van keuzes verander je in een nieuwe ‘ik’. Vaak gaat dat zo gestaag dat je het zelf niet eens merkt, maar op een ochtend wordt je wakker en besef je dat je wellicht wat anders wilt.

Wil jij jouw situatie veranderen?

Veranderen is ook loslaten. Loslaten betekent dat je geconfronteerd wordt met onzekerheid, angst en verdriet. Toch kies je er voor omdat het ‘nieuwe’ energie en inspiratie geeft. Kortom, het past beter bij je huidige of toekomstige ‘ik’.

Ikigiai gaat eigenlijk om bewustwording, over bewustwording omzetten in verandering en dit door te zetten in actie. Je moet ergens starten als je iets wilt. Het is een interessante zoektocht. Tijdens deze zoektocht kom je jezelf tegen. Dit is niet altijd leuk, maar als jij door blijft zoeken vind jij wellicht jouw Ikigai. Onderstaand is beschreven hoe je jouw Ikigai kan vinden.

De zoektocht naar jouw Ikigai

Het is best lastig om op zoek te gaan naar iets, waar je nog niet weet waar het naar toe zal leiden. De eerste stap die je kunt nemen is eens te kijken naar onderstaande afbeelding.

Bovenstaande afbeelding toont hoe het ‘ikigai’ model in elkaar steekt. Ikigai vind je in het midden, het kruispunt van je passie, missie, vak en roeping. 

Ikigai - De reden van je bestaan of datgene waar je gelukkig van wordt

Bekijk het bovenstaande model eens vanuit een Oosterse wijsheid. Oosterse wijsheid vraagt om balans, dit is ook van toepassing op het Ikigai model. Als je kijkt naar het model, krijg je wellicht op bepaalde onderdelen direct een gevoel van gemis.

Als je er op een efficiënte Westerse manier naar de afbeelding kijkt zal je de wens kunnen hebben om het model snel even in te vullen. Net als bij een Teal organisatie gaat het echter hier om heelheid. Het is geen moment opname, het is een proces wat je hele leven zal duren. Het is een levenstaak. 

Pragmatische westerlingen kunnen de oosterse wijsheid echter goed vertalen. Net als Lean een aanvulling heeft gekregen met Six Sigma. Lean Six Sigma.

Agile is het omgaan met het onbekende en in een bepaalde mate van complexiteit. Agile werkt doordat het verandering sliced door het nemen van (kleine) stappen voorwaarts. Ikigai kan dus heel goed worden aangevlogen door agile te denken.

Waar je van houdt of wat je graag doet!

Voordat je zegt wat je passie is ga je eerst bepalen waar je van houdt. De reden: passie is een gedevalueerd woord, omdat het te pas en onpas wordt gebruikt. Je leert aan om te zeggen wat je passie is, je wilt immers een bepaalde baan krijgen. Maar is dit nu nog jouw echte passie?

Stel je eens de volgende vragen om te bepalen waar je van houdt:

  • Wat houdt je bezig als je niet werkt?
  • Zijn er momenten dat in in een flow komt omdat je merkt dat je met iets bezig bent waar je van houdt? Het kan een interesse gebied zijn, een vaardigheid een handeling of whatever.
  • Wat is het enige wat je zult blijven doen als je daar niet voor betaald wordt?
  • Waar is jouw bron van geluk?
  • Wat windt je op?
  • Wat ga je doen als je je geen zorgen hoeft te maken over financiële of sociale beperkingen?
  • Wanneer heb je het gevoel dat alles samenkomt.

Dit kunnen ook tegengestelde zaken zijn. Maakt niet uit, schrijf alles op.

Een aantal voorbeelden: het motiveren van mensen, studeren, ontwikkelen, vrijwilligerswerk, nieuwe dingen leren, creatief bezig zijn, sporten, wetenschappelijk nieuws lezen. Bedenk het zelf maar.

Waar je goed in bent

Wat is jouw expertise? Je weet dat je dient te investeren om ergens expert in te worden. Hoe wordt jij een expert in een bepaald (niche) gebied. Reflecteer, om te bepalen waar jouw kracht ligt. Brainstorm, Vraag aan anderen om feedback, met name waar je bijzonder goed in bent. Dit zowel in de privé als werkomgeving.

Een aantal voorbeelden: starten van nieuwe projecten, planning , uitvoering,  marketing , strategie , motivatie , verkoopvaardigheden, organiseren of coaching.

Dan heb je vaak 2 mogelijkheden:

Ga je voor geld, dan wordt je een expert in een bepaald vakgebied. Dan heb je minder voldoening.

Ga je voor jouw missie, dan heb je minder geld, maar heb je betekenis en voldoening.

Dat wat de wereld nodig heeft

Start eens met een reflectie over de belangrijkste zaken die de wereld volgens jou aangaat en wat je daar aan zou willen doen. Hoe zou je impact kunnen maken met iets wat je na aan het hart ligt?

Voor veel mensen komt hier het grote verlangen vandaan. Een bijdrage leveren aan een beter milieu, samenleving of andere ‘grote’ thema’s. De realiteit is dat velen niet het boegbeeld worden. Toch leveren heel veel mensen een bijdrage aan de maatschappij. Neem de vrijwilligers van heel veel ideële organisaties, die vaak onzichtbaar ervoor zorgen dat onze samenleving beter draait.

Een aantal voorbeelden: probeer eens een vrijwilligersfunctie uit, hulpmiddelen ontwerpen om kwetsbare jongeren te helpen, gezinnen helpen om financieel onafhankelijk te zijn, oplossingen ontwikkelen voor een groenere aarde, mensen te helpen met …. etc.

Don’t ask yourself what the world needs. Ask what makes you come alive and then go do that. Because what the world needs is people who have come alive.

Howard Thurman

Wat je bij het stellen van de vraag ‘wat de wereld nodig hebt’ ervaart is dat emotie los komt. Geen wonder, want wat men ervaart is dat mensen met een carrière starten en dan geleidelijk ondervinden dat dit niet meer voldoende is.

Men wilt ook voldoening en een bijdrage leveren aan de samenleving. Wat je ook ziet is dat personen voor een tegenstelde start kiezen. Zij starten vanuit een overtuiging dat ze de wereld kunnen verbeteren. Gewoonweg omdat bepaalde delen van de maatschappij hun tegenstaat. Milieu is hiervan een mooi voorbeeld.

Waar je voor betaald wordt/kan worden.

Start eens met te reflecteren of en wanneer jouw vaardigheden verhandelbaar zijn. Dit vraagt om een lange termijn visie. Hier is er sprake van volharding en opoffering. Het pad van velen ziet er min of meer als volgt uit:

Je doet eerst werk waar je goed in bent, maar niet graag doet. Daar ga je aan werken door te bepalen waar jouw toekomst ligt, is dit puur financieel gedreven of wil je gelukkig zijn. In de door jouw gekozen richting stop je voldoende energie.

Daardoor ben je bezig met jezelf te ontwikkelen in de juiste richting, hou je je bezig met dingen die er voor jou toedoen en stuur je naar jouw Ikigia toekomst. Jouw keuzes zullen soms pijn doen, want het vraagt ook om opoffering. Maar bereik je jouw Ikigai dan ben je wel gelukkiger. 

Hoe start je het proces over de wereldvraag nu op?

De start van het proces zou kunnen starten met de volgende vraag:

Kun je de wereldproblemen oplossen met je vaardigheden die je hebt en tegelijkertijd potentieel een gezonde financiële beloning bieden.  Dat dit kan lees of zie je elke dag , adviescommissie X en organisatie Y adviseren een NGO, Overheid of ANBI organisatie.

Wil jij dit ook? Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Kun je door jouw briljante adviezen rekening sturen naar organisaties die een goed doel  (ook jou doel) nastreven? OF
  • zou het in rekening brengen van coaching diensten een levensvatbaar pad bieden? OF
  • Kun je (op termijn) inkomsten genereren door het delen van jouw passie. OF
  • Als ik studie X ga doen kan ik straks Y verkopen.

Stop met denken, start met doen!

Het vinden van jouw persoonlijke Ikigai zal je consequent inspireren en tegelijkertijd zou het de wereld een betere plek maken. Begin met het invullen van het volledige model!

Elk vakje heeft een invulling nodig! Dus vul de vakken waar je goed in bent en wat je graag doet. Combineer dingen die en leuk zijn om te doen en waar je goed in bent. De overeenkomsten vullen het vak passie.

Vervolgens vul je de vakken: hoe je dat kunt bijdragen aan de maatschappij en hoe je een levensvatbare inkomstenstroom kunnen creëren. Wederom vul het overlappende vak in. In dit geval Roeping.

Vul alle andere vakken ook in. Het doel is namelijk om passie, missie, roeping en beroep met elkaar te kunnen verbinden. Zie je nu zaken die gezamenlijk je Ikigia kunnen invullen? Mooi, dat is de eerste keer dat een beeld heb, probeer direct opnieuw je Ikigai met andere verbindingen in te vullen. Je mag meerdere Ikigais hebben: tegelijkertijd, achtereenvolgens en na verloop van tijd. Het is jouw Ikigai!

Zelfs als je goed bent in wat je doet, en je kunt er wel aan verdienen maar je houdt er niet van, dan kun je dit overwegen. Denk na over wat er met je werk te maken heeft dat je graag doet en hoe je werk de maatschappij kan dienen.

Focus

Een van de 5 scrum values is focus. Wees erg gefocust in je onderzoek naar nieuwe ideeën voor een verbetering van de samenleving. Als je voortdurend werkt aan het verbeteren van de vier elementen, creëer je een nieuwe relatie met je professionele bezigheden en ervaar je wellicht je eigen Ikigai!

En nu komt het belangrijkste: jouw eerste Ikigia heb je wellicht ingevuld met je verstand en/of intuitie. Dat is een mooie eerste stap, maar blijf  agile denken. Ga niet blind voor jouw snelle eerste Ikigai, je hebt mogelijk een eerste hypothese. Deze kan al helemaal goed zijn, maar kies er voor om stap voor stap jouw Ikigai te ontwikkelen.

Neem de tijd, wellicht duurt het wel heel lang voordat die van jou gevuld is. Gebruik al jouw vaardigheden, wees je daarbij bewust dat emoties wisselen en niet altijd een goede raadgever zijn. Vraag raad aan anderen, ga deelnemen of ga deelnemen in specifieke (social media) groepen. Ervaar hoe dat voelt na verloop van tijd. Wat je ook doet, beslis zelf. Het is jouw leven.

Zoek een doel waar je sterk in geloofd en waar je intrinsiek door bewogen wordt. Jouw stappenplan:

  • Stop met denken en ga het doen, praat met anderen over je passies.
  • Tegenslag is normaal, ga door.
  • Zoek naar jouw flow!
  • Andere manieren om je Ikigai te vinden!

Gouden cirkel

Voor een aanvullende of andere manier om je Ikigai te vinden kan ik niet anders dan je te verwijzen naar het artikel: de gouden cirkel van Simon Sinek.

Voor Ikigai heb ik daar nog een interessant hulpmiddel voor je:

The Golden Circle - Simon Sinek
The Golden Circle – Simon Sinek

Blijf jezelf indringende vragen stellen met behulp van De gouden cirkel van Sinek. Gebruik de gouden cirkel voor je persoonlijke doel.

Om je persoonlijke waarom te vinden, kijk je eerst naar je vormende verhalen. Dit zijn zowel goede als slechte ervaringen in je leven, het tijdstip wanneer het heeft afgespeeld maakt wat minder uit, zolang ze maar een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van de persoon die je bent geworden. Een voorbeeld hiervan is het overlijden van een dierbare.

Andere beelden zou je kunnen oproepen door te zoeken naar momenten waarop je je totaal geïnspireerd, gepassioneerd of opgewonden voelt. Stel de Waarom vraag!

Het doel is te achterhalen wat je eerder hebt ervaren en belangrijk voor je was. Een voorbeeld: Als kind hield ik ervan Y te doen.

  • Het eerste niveau, de buitenste cirkel, gaat over “WAT” we doen. Kies eens voor een beschrijving van een gewone dag in het leven of jouw levensstijl.
  • De middelste cirkel is “HOE” je het doet.
  • Welke krachten heb je, welke gebruik je wel/niet. Welke krachten zijn er om je heen?

Tot slot, in het midden is de gouden cirkel, die bepaalt “WAAROM” we het doen. Het doel, jouw purpose, jouw Ikigai.

ALs je even vastloopt zou de 5x waarom methode kunnen leiden tot een verdieping van details die (nog steeds) belangrijk voor je zijn.

Samenvatting

Ikigai is een Japans gedachtegoed waarbij het gaat om het hebben, of vinden, van je eigen doel in het leven. Ikigia staat voor de reden van je bestaan of de reden waarom je uit je bed komt of datgene waar je gelukkig van wordt.

Als je op zoek bent naar een tovermiddel om je leven zorgeloos te maken  hoef je geen Ikigai te bepalen, want hoe dan ook zul je gewoonweg nog steeds sociale verplichtingen hebben, het huishouden moeten doen, werken aan je relatie en nog veel meer.

Ikigai is wel een actie of werkwoord: dienen, delen, creëren, vreugde, voeden, voorzien in, les geven, genezen, verbinding maken, bouwen etc. Als een van deze woorden direct resoneert dan weet je nu dat deze verbonden is met jouw Ikigai.

Ik hoop dat jij jouw Ikigai vindt!