FAST Agile - zwermen

Wat is FAST Agile?

In Advanced, Agile by Peter

Leestijd: 3 min.

Volgens de bedenker is FAST Agile een systeem voor organische samenwerking bij creatieve inspanningen. FAST, FST of FaST is een acroniem voor Fluid Scaling Technology. In een Agile context gebruikt men FAST Agile.

Als men alle marketingpraat weghaalt is FAST Agile een bijzonder Scaling systeem, geschikt voor kleine tot en met zeer grote samenwerkingsverbanden.

In tegenstelling tot de meeste scaling methodieken komen er bij FAST Agile samenwerkingsmogelijkheden binnen bereik door het creëren van dynamische netwerkstructuren. FAST vergemakkelijkt de zelforganisatie van mensen rond het werk via Open Space.

Overigens is dit artikel bedoelt voor lezers die al geruime tijd Agile werken. De termen die in dit artikel worden gebruikt vereisen een behoorlijk kennisniveau. Vanzelfsprekend zal ik Fast Agile zo toegankelijk mogelijk beschrijven, maar zal ik niet kunnen ontkomen aan termen die wellicht nieuw voor je zijn.

Het bijzondere aan FAST is dat het erop lijkt dat er een vervolgstap wordt gemaakt om nog meer structuurvrijheden te creëren. Waardoor ‘hyper’ zelfsturing van de medewerkers mogelijk wordt. De FAST-methode is een Complex Adaptief Systeem. Dit is een andere benadering van scaling dan de populaire SAFe-methodiek, waar structuur juist belangrijk is. SAFe is een methode van Systeem denken en controle.

FAST Agile de nieuwe manier van werken?

Is FAST Agile de nieuwe manier van werken in de nabije toekomst? We zullen het zien, maar het is absoluut een interessante denkwijze die ik graag met je deel.

The next evolution in Agile is building networks and not just teams!

Ron Quartal

De FAST Agile methode brengt veel nieuwe Agile denk- en werkwijzen onder haar FAST-paraplu. Bij FAST Agile vind je Dynamic Reteaming, dynamisch netwerken w.o. Open Space en nog veel meer terug.

Logo FAST Agile

FAST Agile is bedacht door Ron Quartel van Cron Technologies. Ik deel slechts zijn inzichten, omdat zijn denkwijze interessant voor jou of jouw organisatie kan zijn.

Samenvatting van de FAST Agile systematiek

Bekende scaling methodes zijn bijvoorbeeld Scrum of Scrums, NEXUS, SAFe en nu ook, maar nog tijdelijk minder bekend: FAST.

teams of teams
Team van Teams

FAST onderscheidt zich van andere Agile schaalmodellen door een dynamische netwerkstructuur te creëren. Dit is een bijzonder uitgangspunt. In FAST vormt men een Team van Teams. Dit i.p.v. teams in een hiërarchische structuur, want dan is het een gedwongen groepering van mensen in statische teams.

De bedoeling is dat er een dynamisch netwerk ontstaat. Om statische teams te vermijden worden de teams samengevoegd in een tribe (stam). Dat lijkt op de Spotify methode, maar is toch weer net even anders.

Het belangrijkste event

De Tribe neemt deel aan de FAST-vergadering.

De FAST-vergadering is een plannings- en synchronisatievergadering waarin de hoogste prioriteiten worden uitgeroepen. Daarop vormen teams zich dynamisch rond deze prioriteiten. Dit noemt men Swarming, of te wel ‘zwermen’ in het Nederlands. Let wel! Het vormen van de teams wordt door de deelnemers zelf besloten, er is geen manager of coach die dat vooraf heeft bepaalt.

De zwermen vertrekken, plannen en leveren vervolgens de waarde op die ze kunnen brengen binnen de toegekende iteratie. 

Aan het einde van de iteratie komt de Tribe weer bij elkaar, en elke zwerm deelt zijn vooruitgang met de Tribe. Het gevolg is dat iedereen weet wat de huidige stand van zaken is en er overeenstemming is van deze stand van de ontwikkelingen en het nieuwe zwermen weer ontstaat.

FAST beveelt aan dat de Tribe de kortst mogelijke cadans ontdekt. Een tweedaagse iteratie lengte is volgens de bedenkers inmiddels populair en bewezen. Twee dagen! Dat is FAST!

Overigens is de FAST-vergadering een event dat afkomstig is van de Open Space methode. Open Space beschrijf ik later in een ander artikel.

FAST

De gedachtegang van FAST is inspirerend. Ik doe vooralsnog een aanname dat dit met name komt door het loslaten van vaste teams. Dit voelt aan als continues improvement. Dat dient vanzelfsprekend nog wel bewezen te worden.

Overigens is FAST best een uitdaging voor een organisatie, maar ook voor veel gehanteerde rollen. De Agile Coach krijgt bijvoorbeeld een andere naam en een nieuwe rol.

De rol van de FAST Coach is namelijk om het systeem van buitenaf te observeren en suggesties te doen. De coach wordt een Mentor van de Tribe in Agile en FAST. Het hoofddoel is dus het Coachen van de Tribe om zelfvoorzienend te worden.

De coach is dus niet meer verantwoordelijk voor het faciliteren, maar leert anderen hoe ze moeten faciliteren. Dit is een beweging die velen zullen herkennen, want Agile werken bestaat immers een aantal jaar.

Wellicht is het moment aangebroken om als Agile Coach ook een stap voorwaarts te gaan maken. Of FAST daarvoor nodig is valt nog te betwijfelen, maar hoe dan ook: een Agile Coach zal continuous improvement en continue leren ook op zichzelf moeten betrekken.

Tot slot

Met dit artikel wilde ik je alvast op de hoogte brengen van dit betrekkelijk jonge gedachtegoed. Ben jij geïnteresseerd in deze methode? In het artikel ‘De bouwstenen van FAST Agile‘ staat welke methodieken en ideeën zijn meegenomen door de bedenker van FAST Agile.