Planning Poker is een techniek, waarbij een inschatting van de benodigde Story Points voor de User Story plaatsvindt. Dit is nodig om te bepalen hoeveel werk de User Story vermoedelijk is, maar ook hoeveel en welke User Stories in de komende Sprint kunnen worden opgenomen. Er is namelijk een maximum aan het aantal Story Points die in een Sprint kan worden opgenomen, vanwege de beschikbare tijd voor de Sprint en de capaciteit van het Team.
Alle teamleden bepalen vooraf de mogelijke tijdsduur van een User Story. De techniek die men vaak gebruikt is het hanteren van Planning Poker kaarten.
Je moet deze techniek eigenlijk zien en leren toepassen. Toch zal ik trachten het te beschrijven.
Waarom Planning Poker kaarten?
Het team gebruikt Planning Poker kaarten om wederzijdse beïnvloeding te voorkomen. Als teamleden geen kaarten gebruiken en achtereenvolgens een tijdsduur schatting maken van een User Story gaat men elkaar wellicht volgen. Het team maakt dan geen gebruik van de volledige denkkracht en inzichten die een team heeft. Om dit te voorkomen geeft iedereen tegelijkertijd een schatting door het tonen van een kaart met een waarde.

In bovenstaande plaatje staan mogelijke waarden van een kaart. Het team spreekt vooraf met elkaar af welke waarden mogen worden gebruikt.
Er zijn een aantal stappen die je als team doorloopt:
- deelnemers krijgen een set kaarten met vooraf bepaalde waarden.
- De Product Owner leest een User Story voor. Er is daarna ruimte voor toelichting en een korte discussie.
- Elke deelnemer pakt een kaart met zijn/haar schatting van de tijdsduur.
- Alle deelnemers laten hun kaart tegelijkertijd zien.
- Daarna bespreekt met de verschillen. De hoogste versus de laagste kaart is zeker een eerste discussie waard.
- Er volgt een nieuwe ronde inschattingen, dit gaat door totdat er een gelijk beeld ontstaat.
Conclusie
Planning Poker is een handige techniek om de grootte van een User Story vast te stellen. Er zijn meer technieken om dit te doen, maar deze is wel de bekendste.